astra192 |
Wysłany: Nie 9:15, 10 Wrz 2006 Temat postu: Tradycyjna kuchnia włoska |
|
Zupa dla smakoszy. Niektórzy dodają do niej zupy utarty ser pecorino, inni – łyżeczkę cukru.
SKŁADNIKI
250 g suchego bobu
250 g cykorii
200 g ziemniaków
4 łyżki oliwy
1 cebula
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. Bób zalać wodą i odstawić do namoczenia na 12 godzin. Odcedzić i obrać ze skórki. Włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cykorię na grube kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do garnka z bobem.
2. Doprowadzić do wrzenia i posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać wrzącej wody.
3. Gdy bób będzie miękki, dodać oliwę. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zaraz podawać.
Przepis pochodzi z książki
"Tradycyjna kuchnia włoska"
autor Fabiano Guatteri |
|